Elektricien blogs

  • Alles over electra
  • Waardevolle tips over ons vakgebied
  • Advies van echte vaklui

Groepenkast aansluiten, kunt u dit zelf doen?

De groepenkast is een belangrijk onderdeel van uw elektrische installatie en speelt een cruciale rol bij het verdelen van elektriciteit in uw woning. Wanneer u een nieuwe laadpaal wilt aansluiten of andere apparaten met een hoge belasting wilt toevoegen, is het essentieel om ervoor te zorgen dat uw groepenkast voldoende capaciteit heeft. 

In principe kunt u zelf een groepenkast aansluiten, mits u goed voorbereid aan het werk gaat en voldoende kennis hebt. Toch is het een opdracht die aanzienlijke risico’s met zich meebrengt en daarom ook beter uit te besteden is. We schrijven er in deze blog meer over. 

Wat is een groepenkast nu eigenlijk? 

Een groepenkast is bedoeld om de elektriciteit in uw woning te verdelen en te beveiligen. Het is een centraal punt waar de hoofdleiding van uw elektrische systeem binnenkomt en wordt verdeeld over verschillende groepen of circuits. Vandaar de naam groepenkast. 

De groepenkast is onder meer bedoeld om de veiligheid te bieden dat, bij eventuele defecten of overbelasting, de stroom automatisch wordt uitgeschakeld in het betreffende circuit.

Elektricien sluit een groepenkast aan

Een groepenkast aansluiten: Wat komt daarbij kijken? 

Een groepenkast aansluiten is geen klus waar u slechts een kwartier mee bezig bent. Het vergt veel tijd om zorgvuldig te plannen en uit te voeren, daarom is het goed om te weten wat er nu eigenlijk bij komt kijken om een groepenkast aan te sluiten. Stapsgewijs zijn de volgende onderdelen belangrijk om in acht te nemen bij het aansluiten van een groepenkast:

  • Te allen tijde de stroomtoevoer uitschakelen voordat u begint
  • De hoofdschakelaar installeren 
  • Installatieautomaten en aardlekschakelaars plaatsen
  • Bedrading aansluiten met de juiste installatie-automaat
  • Aardlekschakelaar testen om te toetsen of deze functioneert
  • Dubbele check 

Zoals u ziet zijn er veel handelingen bij het aansluiten van een groepenkast. Deze stappen vereisen niet alleen nauwkeurigheid, maar ook kennis van elektriciteit en de geldende veiligheidsnormen. Daarom is het sterk aanbevolen om deze klus over te laten aan een gecertificeerde elektricien.

Waar bestaat een groepenkast uit?

Er zijn zowel 1 fase als 3 fase groepenkasten. Een 1-fase groepenkast wordt doorgaans gebruikt in woningen met een standaard elektriciteitsaansluiting van 230 volt. Een 3-fase groepenkast wordt daarentegen vaak gebruikt in woningen of bedrijven met een krachtstroomaansluiting van 400 volt. Een groepenkast is voorzien van de volgende componenten: 

  • Hoofdschakelaar 
  • Aardlekschakelaar
  • Din-rail
  • Installatieautomaten 

Wat is de functie van een groepenkast? 

De groepenkast is onder meer bedoeld om overbelasting en kortsluiting te voorkomen, door de stroom te verdelen over meerdere groepen. Elke groep heeft een eigen zekering die ervoor zorgt dat er bij overbelasting of defect in een specifiek circuit de stroom automatisch wordt uitgeschakeld. Dat betekent dat de rest van de ‘groepen’ dus gewoon nog blijft functioneren, waardoor niet het hele huis zonder stroom zit. 

Daarnaast is de groepenkast uitgerust met aardlekschakelaars die bescherming bieden tegen lekstromen. Deze zijn weer bedoeld om gevaarlijke situaties zoals elektrocutie te voorkomen.

Een groepenkast laten aansluiten? Kies voor MT Elektro

Een groepenkast aansluiten vraagt om expertise en kennis. U wilt namelijk voorkomen dat u te maken krijgt met problemen zoals elektrische storingen, onveilige situaties of schade aan uw apparatuur. MT Elektro biedt de ervaring en professionaliteit die nodig is om uw groepenkast adequaat te vervangen, uit te breiden of aan te sluiten. 

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden of wilt u een vrijblijvende offerte ontvangen? Neem dan contact op met onze specialisten of maak direct een afspraak. We helpen u graag.

Meer lezen

De 7 beste laadpalen voor thuis volgens elektromonteurs

Rijdt u in een elektrische auto? Dan zult u ongetwijfeld al eens hebben nagedacht aan een elektrische laadpaal aan huis. Een laadpaal biedt verschillende voordelen en is bovendien ontzettend praktisch om er altijd zeker van te zijn dat de auto voldoende opgeladen is. 

Met een ruim aanbod aan verschillende laadpalen snappen we dat u door de bomen het bos ondertussen niet meer ziet. We helpen u dan ook graag en noemen in deze blog de 7 beste laadpalen voor thuis. 

Een laadpaal aanschaffen: Wat komt daarbij kijken? 

Wanneer u overweegt om een laadpaal aan te schaffen zijn er een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden. Het belangrijkste is bijvoorbeeld dat uw huidige elektrische installatie geschikt is voor de extra belasting die een laadpaal met zich meebrengt. U moet ervoor zorgen dat uw meterkast voldoende capaciteit heeft en dat de bedrading in uw woning aan de eisen voldoet. 

Is dat het geval? Dan kunt u de volgende stap zetten door te vergelijken welke laadpalen het beste aan uw wensen voldoen. En ook daar zijn weer verschillende zaken van belang. Wilt u de auto bijvoorbeeld opladen met een standaard stekker of heeft u een specifieke connector nodig? En wilt u daadwerkelijk een laadpaal of juist een laadstation dat aan de muur wordt bevestigd?

elektromonteur met een laadpaal

Een laadpaal voor thuis: De 7 beste

Is de keuze gevallen op een laadpaal? Dan is het tijd om te bepalen welk type laadpaal het beste bij uw situatie past. Wij hebben de 7 beste laadpalen van 2024 voor u op een rijtje gezet: 

1 – Wallbox Pulsar

De Wallbox van Pulsar is een uitstekende keuze wanneer u zoekt naar een intelligente laadpaal, die er tegelijkertijd ook stijlvol uit ziet. Met de mogelijkheid om maar liefst 10x sneller te laden kunt u snel de weg weer op. Tegelijkertijd kunt u met de app uw verbruik en de oplaadstatus van uw auto realtime inzien. 

2 – EV box HomeLine

De laadpaal EV box van HomeLine komt met kWh-meter, RFID-reader en GPS. Middels een pasjessysteem kan deze laadpaal worden aangestuurd, waardoor meerdere gebruikers de laadpaal kunnen gebruiken. Dit maakt de EV box HomeLine ideaal voor zowel thuisgebruik als gedeeld gebruik, bijvoorbeeld in een appartementencomplex of op een gedeelde parkeerplaats. De EV box is verkrijgbaar in verschillende kleuren en daardoor een 

3 – Zaptec Go

Deze fraai ontworpen laadpaal is een relatief compacte laadoplossing die niet inlevert op kwaliteit. De Zaptec Go is compatibel met alle elektrische voertuigen en huishoudens, en past automatisch het laadvermogen aan op de behoeften van uw auto. Hij biedt een laadsnelheid die tot 10 keer sneller is dan een standaard stopcontact. Daarnaast is de Zaptec Go momenteel een van de eenvoudigste laadpalen om te installeren.

4 – Newmotion Home Standard

De Newmotion Home Standard is een betaalbare en slimme laadpaal, die compatibel is met alle elektrische auto’s. Het is dan ook een veelzijdige keuze voor zowel particulieren als bedrijven die op zoek zijn naar een efficiënte en betrouwbare laadoplossing. De Newmotion Home Standard biedt slimme functies zoals automatische software-updates, waardoor de laadpaal altijd up-to-date blijft met de nieuwste technologieën en veiligheidsmaatregelen.

5 – Ratio Start

De Ratio Start is een uitstekend instapmodel voor laadpalen. Met een eenvoudig en gebruiksvriendelijk ontwerp biedt deze laadpaal een efficiënte laadoplossing voor alle elektrische voertuigen. Het enige wat je hoeft te doen is de stekker in je auto stoppen en het opladen zal vervolgens automatisch beginnen. De ‘Plug & Charge’.

6 – Easee Charge Lite

Deze universele laadpaal is geschikt voor alle elektrische auto’s, fasen en stroomnetten. De Easee Charge is verkrijgbaar in 5 verschillende kleuren waardoor u altijd kunt kiezen voor een kleur die bij de rest van de woning past. Maar ook de technische aspecten zijn indrukwekkend: De laadpaal controleert voortdurend op veranderingen in stroom, temperatuur en vochtigheid. 

7 – EVBox Elvi

EVBox heeft met Elvi nog een innovatieve en gebruiksvriendelijke laadpaal ontwikkeld die geschikt is voor zowel thuis als zakelijk gebruik. Deze laadpaal heeft een vermogen van 11 kW en kan dus redelijk snel elektrische voertuigen opladen, waardoor het een uitstekende keuze is voor dagelijkse gebruikers.

Laadpaal laten installeren? Kies voor MT Elektro

Met de aanwezigheid van een laadpaal profiteert u van vele voordelen. Zo kunt u uw elektrische voertuig eenvoudig en efficiënt opladen zonder afhankelijk te zijn van openbare laadstations. Dat scheelt tijd en uiteindelijk ook geld. 

Bij MT Elektro helpen wij u graag bij het kiezen van de juiste laadpaal en zorgen wij voor een professionele installatie. Wij werken normaliter met de merken Easee, Ratio en Wallbox. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of wanneer u een nauwkeurige offerte wilt ontvangen.

Meer lezen