De groepenkast is een belangrijk onderdeel van uw elektrische installatie en speelt een cruciale rol bij het verdelen van elektriciteit in uw woning. Wanneer u een nieuwe laadpaal wilt aansluiten of andere apparaten met een hoge belasting wilt toevoegen, is het essentieel om ervoor te zorgen dat uw groepenkast voldoende capaciteit heeft.
In principe kunt u zelf een groepenkast aansluiten, mits u goed voorbereid aan het werk gaat en voldoende kennis hebt. Toch is het een opdracht die aanzienlijke risico’s met zich meebrengt en daarom ook beter uit te besteden is. We schrijven er in deze blog meer over.
Wat is een groepenkast nu eigenlijk?
Een groepenkast is bedoeld om de elektriciteit in uw woning te verdelen en te beveiligen. Het is een centraal punt waar de hoofdleiding van uw elektrische systeem binnenkomt en wordt verdeeld over verschillende groepen of circuits. Vandaar de naam groepenkast.
De groepenkast is onder meer bedoeld om de veiligheid te bieden dat, bij eventuele defecten of overbelasting, de stroom automatisch wordt uitgeschakeld in het betreffende circuit.
Een groepenkast aansluiten: Wat komt daarbij kijken?
Een groepenkast aansluiten is geen klus waar u slechts een kwartier mee bezig bent. Het vergt veel tijd om zorgvuldig te plannen en uit te voeren, daarom is het goed om te weten wat er nu eigenlijk bij komt kijken om een groepenkast aan te sluiten. Stapsgewijs zijn de volgende onderdelen belangrijk om in acht te nemen bij het aansluiten van een groepenkast:
- Te allen tijde de stroomtoevoer uitschakelen voordat u begint
- De hoofdschakelaar installeren
- Installatieautomaten en aardlekschakelaars plaatsen
- Bedrading aansluiten met de juiste installatie-automaat
- Aardlekschakelaar testen om te toetsen of deze functioneert
- Dubbele check
Zoals u ziet zijn er veel handelingen bij het aansluiten van een groepenkast. Deze stappen vereisen niet alleen nauwkeurigheid, maar ook kennis van elektriciteit en de geldende veiligheidsnormen. Daarom is het sterk aanbevolen om deze klus over te laten aan een gecertificeerde elektricien.
Waar bestaat een groepenkast uit?
Er zijn zowel 1 fase als 3 fase groepenkasten. Een 1-fase groepenkast wordt doorgaans gebruikt in woningen met een standaard elektriciteitsaansluiting van 230 volt. Een 3-fase groepenkast wordt daarentegen vaak gebruikt in woningen of bedrijven met een krachtstroomaansluiting van 400 volt. Een groepenkast is voorzien van de volgende componenten:
- Hoofdschakelaar
- Aardlekschakelaar
- Din-rail
- Installatieautomaten
Wat is de functie van een groepenkast?
De groepenkast is onder meer bedoeld om overbelasting en kortsluiting te voorkomen, door de stroom te verdelen over meerdere groepen. Elke groep heeft een eigen zekering die ervoor zorgt dat er bij overbelasting of defect in een specifiek circuit de stroom automatisch wordt uitgeschakeld. Dat betekent dat de rest van de ‘groepen’ dus gewoon nog blijft functioneren, waardoor niet het hele huis zonder stroom zit.
Daarnaast is de groepenkast uitgerust met aardlekschakelaars die bescherming bieden tegen lekstromen. Deze zijn weer bedoeld om gevaarlijke situaties zoals elektrocutie te voorkomen.
Een groepenkast laten aansluiten? Kies voor MT Elektro
Een groepenkast aansluiten vraagt om expertise en kennis. U wilt namelijk voorkomen dat u te maken krijgt met problemen zoals elektrische storingen, onveilige situaties of schade aan uw apparatuur. MT Elektro biedt de ervaring en professionaliteit die nodig is om uw groepenkast adequaat te vervangen, uit te breiden of aan te sluiten.
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden of wilt u een vrijblijvende offerte ontvangen? Neem dan contact op met onze specialisten of maak direct een afspraak. We helpen u graag.