MT Elektro is NEN1010 en NEN3140 gecertificeerd

Gratis inspectie bij u op locatie

Expertise in alle werkzaamheden op het gebied van elektra

MT Elektro is NEN1010 en NEN3140 gecertificeerd

Gratis inspectie bij u op locatie

Expertise in alle werkzaamheden op het gebied van elektra

De hoofdschakelaar in de meterkast: waarvoor dient deze eigenlijk?

img-menInhoudsopgave

De hoofdschakelaar speelt een belangrijke rol in uw meterkast. Het is het centrale punt waar alle stroomvoorziening van uw woning of bedrijfspand samenkomt. Maar waarvoor dient deze schakelaar precies? In deze blog leggen we uit wat de hoofdschakelaar is, welke rol deze speelt en waarom hij essentieel is voor uw veiligheid. 

Wat is een hoofdschakelaar nu eigenlijk? 

Een hoofdschakelaar is een belangrijk onderdeel van uw elektriciteitsnet in huis. In essentie is het de schakelaar die de stroomtoevoer naar de groepenkast regelt. Simpel gezegd betekent het dat er geen stroom meer naar de groepenkast gaat als u de hoofdschakelaar uitzet. Alle apparaten in huis worden dan afgesloten. 

De rol van een hoofdschakelaar is ontzettend belangrijk. Zo moeten ze altijd voldoen aan bepaalde normen, zoals de NEN1010 (de Nederlandse norm voor laagspanningsinstallaties) om de veiligheid van uw elektrische systeem te waarborgen.

Wat is een hoofdschakelaar

Hoe ziet de hoofdschakelaar eruit? 

De hoofdschakelaar kunt u herkennen aan de grote zwarte knop in de meterkast. U kunt deze niet direct omdraaien, aangezien deze vaak beveiligd is met een vergrendeling om te voorkomen dat de schakelaar per ongeluk wordt uitgeschakeld. Aan de rechterkant van de hoofdschakelaar bevindt zich bijvoorbeeld een klein plastic kapje, dat eerst een beetje omhoog geklapt moet worden voordat de hoofdschakelaar omgezet kan worden.

Deze beveiliging zit er niet voor niets op, daar waar kinderen en onervaren mensen anders per ongeluk de hoofdschakelaar zouden kunnen uitschakelen, wat tot gevaarlijke situaties of storingen kan leiden. 

Hoe werkt een hoofdschakelaar? 

De hoofdschakelaar in de meterkast stelt u in staat om in één keer alle elektrische apparaten in huis uit te schakelen. Het belangrijkste doel van deze schakelaar is het regelen van het stroomnetwerk in uw woning. De hoofdschakelaar heeft dus prioriteit boven de schakelaars van de afzonderlijke groepen in huis. Wanneer u de hoofdschakelaar uitschakelt, wordt de stroomtoevoer naar de gehele groepenkast afgesloten, waardoor alle groepen en aangesloten circuits worden onderbroken. 

Technisch gezien is de hoofdschakelaar vaak voorzien van een hogere schakelcapaciteit dan de groepschakelaars en heeft deze een sterkere beveiliging.

Een hoofdschakelaar is verplicht in Nederland

In Nederland is het verplicht om een hoofdschakelaar te installeren in de groepenkast van elke woning of bedrijfspand. Die verplichting is vastgelegd in de NEN 1010-norm, die de eisen en richtlijnen stelt voor elektrotechnische installaties. Deze norm zorgt ervoor dat de elektrische systemen veilig en betrouwbaar zijn.

Welke soort hoofdschakelaars zijn er? 

Een hoofdschakelaar komt vaak voor in twee varianten: met twee of vier polen. Een hoofdschakelaar met twee polen is geschikt voor een 1-fase aansluiting, die gebruikelijk is in oudere woningen. In nieuwbouwwoningen of sterk gerenoveerde huizen, die doorgaans een 3-fase aansluiting hebben, wordt een hoofdschakelaar met vier polen gebruikt.

Hoe reset u een hoofdschakelaar? 

Een hoofdschakelaar kan soms, zonder dat u het verwacht, uitschakelen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er een kortsluiting, overbelasting of een ander probleem in het elektrische systeem is. Om de stroomtoevoer dan weer aan de praat te krijgen, dient u de hoofdschakelaar weer in te schakelen.

Let wel op: Het is essentieel om eerst de oorzaak van de storing of kortsluiting te achterhalen voordat u de hoofdschakelaar reset. Waarom? Als de hoofdschakelaar uitschakelt door een specifiek probleem, zoals een kortsluiting of overbelasting, kan het resetten zonder het probleem op te lossen ervoor zorgen dat de schakelaar opnieuw uitschakelt.

Een hoofdschakelaar zelf installeren, kan dat? 

Het installeren van een hoofdschakelaar vraagt om kennis en ervaring. Het is niet eenvoudig, dus wordt het sterk aanbevolen om een gecertificeerde elektricien in te schakelen. Als u zelf aan de slag gaat met de hoofdschakelaar loopt u immers het risico op ernstige fouten die de veiligheid van uw woning in gevaar kunnen brengen. Onjuiste installatie kan leiden tot kortsluiting, overbelasting van het systeem of zelfs brandgevaar.

Kies voor de expertise van MT Elektro

Wanneer u weinig tot geen technische kennis heeft van elektriciteit of het installeren van elektrische systemen, is het verstandig om de hulp in te schakelen van een professional. Bij MT Elektro beschikken we over de juiste expertise en ervaring om uw elektrische installaties snel, efficiënt en veilig uit te voeren. 

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem direct contact met ons op om de mogelijkheden door te nemen.