Alles wat u moet weten over thuisbatterijen

Thuisbatterijen. Grote kans dat u er online of in het nieuws steeds vaker over hoort. Bij MT Elektro krijgen we regelmatig vragen over deze innovatieve investering en de voordelen die ze kunnen bieden. Van het opslaan van overtollige zonne-energie tot het verminderen van de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet, een thuisbatterij lijkt dé oplossing voor slim energiebeheer en verduurzaming.
Maar wat doen thuisbatterijen precies? Zijn ze voor ieder huishouden geschikt? En hoe bepaalt u welke batterij het beste bij uw situatie past? In dit artikel beantwoorden wij de meest gestelde vragen rondom thuisbatterijen.
Thuisbatterijen in 2025, hoe zit dat?
Thuisbatterijen zijn momenteel hot topic en zullen in 2025 naar verwachting een nog grotere rol spelen in het verduurzamen. Mede door de stijgende energieprijzen wordt het steeds aantrekkelijker om overtollige zonne-energie zelf op te slaan. Met een thuisbatterij kan dat.
Heeft u zelf al zonnepanelen op het dak? Dan is een thuisbatterij absoluut het overwegen waard. Op de lange termijn kunt u flink besparen op uw energiekosten, daar waar u minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet.
Wat doen thuisbatterijen?
Thuisbatterijen spelen een sleutelrol in het opslaan van overtollige zonne-energie die wordt gewonnen uit zonnepanelen. In plaats van dat deze energie direct terugvloeit naar het elektriciteitsnet, wordt deze in de batterij bewaard. Dit betekent dat u ook ’s avonds of op bewolkte dagen kunt profiteren van uw eigen opgewekte stroom.
Wanneer zonnepanelen energie opwekken, wordt deze eerst gebruikt voor directe stroomvoorziening in uw huis. Als er meer energie wordt geproduceerd dan nodig is, slaat de thuisbatterij dit overschot op. Dat overschot gebruikt u vervolgens weer op dagen dat er weinig zonuren zijn. Een uitstekende investering als u het ons vraagt.
Zijn thuisbatterijen nodig? De voordelen op een rij
Thuisbatterijen zijn niet per se nodig, maar wél van waarde. Op de lange termijn bespaart u namelijk op uw energiekosten door overtollige zonne-energie op te slaan en deze op het juiste moment te gebruiken. Dit maakt u minder afhankelijk van het elektriciteitsnet, vooral tijdens piekuren of wanneer de zon niet schijnt. Maar er zijn meer voordelen:
- Onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet: U wordt minder afhankelijk van het elektriciteitsnet, doordat u voor een groot deel uw eigen opgewekte energie gebruikt. Hierdoor heeft u minder last van de prijsschommelingen.
- Kostenbesparing op lange termijn: U benut meer van uw eigen opgewekte energie, waardoor u minder stroom hoeft in te kopen. Op de lange termijn betaalt de thuisbatterij zichzelf ruimschoots terug.
- Buffer bij stroomuitval: Doordat u overtollige zonne-energie opslaat, kunt u op een later moment deze energie gebruiken om essentiële apparaten van stroom te voorzien.
Hoeveel kWh is nodig voor een thuisbatterij?
De thuisbatterij is verkrijgbaar in verschillende capaciteiten, afhankelijk van uw energiebehoefte en het aantal zonnepanelen dat u heeft. Dit wordt aangegeven met kilowattuur, kortweg kWh. De gemiddelde thuisbatterij heeft een capaciteit van ongeveer 6 kWh.
Maar welke capaciteit past nu precies bij uw situatie en woning? Dat hangt voor een groot deel af van het verbruikspatroon in uw huishouden en de hoeveelheid zonne-energie die u opwekt. Hieronder vindt u een indicatie:
- Voor kleine huishoudens: 5 kWh
- Voor middelgrote huishoudens: 10 kWh
- Voor een gemiddeld huishouden: 15 kWh
- Voor grotere huishoudens of kleine bedrijven: 20 kWh
Welke merken thuisbatterijen zijn het beste?
Binnen het productassortiment van thuisbatterijen zijn er verschillende merken die zich onderscheiden op het gebied van capaciteit en betrouwbaarheid. Bij MT Elektro werken we met uitstekende merken als SolarEdge en GivEnergy. Zo garanderen we dat u een betrouwbare, efficiënte en toekomstbestendige oplossing krijgt die perfect aansluit bij uw energiebehoeften.
Heeft een thuisbatterij zin zonder zonnepanelen?
In de meeste gevallen is een thuisbatterij alleen een welkome versterking wanneer u zonnepanelen heeft. Toch kunnen sommige, grotere thuisbatterijen ook zonder zonnepanelen worden gebruikt. Mensen gebruiken de batterij dan om te handelen op elektriciteitsmarkten. Met een dynamisch energiecontract kunt u dan stroom inkopen wanneer de prijs laag is, om vervolgens weer door te verkopen als de prijs hoog is.
Als u dus de wens heeft om in energie te investeren, dan kan deze unieke strategie rendabel zijn. Zie het als een soort aandelenmarkt!
Worden thuisbatterijen gesubsidieerd?
Op dit moment zijn er helaas geen subsidies beschikbaar voor de aanschaf van een thuisbatterij. De overheid biedt nog geen stimulansen voor de aankoop van thuisbatterijen. Steeds meer partijen, waaronder netbeheerders, pleiten echter wel voor veranderingen op dit gebied.
In andere landen wordt hier al anders mee omgegaan. Zo ontvangen mensen in Duitsland bijvoorbeeld een subsidie wanneer ze een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen en een laadstation aanschaffen.
Vragen over de thuisbatterijen? Of wilt u er een laten plaatsen?
Bent u bijna of volledig overtuigd van de meerwaarde van een thuisbatterij? Of heeft u nog vragen over de werking of de installatie van deze investering? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen u graag meer over de verschillende mogelijkheden, helpen u bij het kiezen van de juiste capaciteit en zorgen voor een vakkundige installatie.
Bij MT Elektro staan we voor u klaar om de overstap naar duurzamer energiegebruik zo eenvoudig en voordelig mogelijk te maken.